StraipsniaiAr aktyvus vaikas yra hyperaktyvus ir kaip jam padėti

Vaikų psichologė

Ar aktyvus vaikas yra hyperaktyvus ir kaip jam padėti

Hyperaktyvių vaikų gera savijauta ir sėkmė mokymosi procese gali būti iššūkis tiek jiems patiems, tiek jų tėvams bei mokytojams. Štai keletas patarimų, kaip padėti šiems vaikams:

Struktūra ir tvarka. Svarbu sukurti tvarką ir rutiną dienos įvykiams numatyti. Struktūra gali padėti aktyviam vaikui geriau suvokti, ką reikia daryti, ir sumažinti įtampą dėl neapibrėžtumo.

Fizinis aktyvumas. Suteikite galimybę vaikui išleisti perteklinę energiją per fizinį aktyvumą. Sportas ar elementarūs pratimai namuose gali padėti sumažinti hiperaktyvumo simptomus ir pagerinti dėmesio koncentraciją.

Mokymosi metodai. Mokymosi medžiagą aktyviems vaikams geriausia pateikti vizualiai, papildant ją praktiniais pavyzdžiai. Turėkite galvoje, kad kiekvienas vaikas turi jam priimtiniausią mokymosi būdą ir jeigu viena forma pateikta informacija jo nesudomina, tai nereiškia, kad jo nesudomins tą pati informacija pateikta kita forma. Aktyvaus vaiko mokymosi procese nepamirškite įtraukti sensorinių pertraukų (veiklų sužadinančių vaiko organizmą: pritūpimai, šuoliukai, sensoriniai žaislai, traškus maistas, muzika ir pan.), kurios gali padėti susikaupti tolimesniam darbui (tačiau jos neturi trukti ilgiau negu pats mokymosi procesas). 

Nepamirškite apdovanojimų. Skatinkite gerus elgesio pavyzdžius ir pastangas. Apdovanojimai, tokie kaip žaidimai arba smagi veikla, gali būti motyvuojantis veiksnys ugdymo procese. 

Suderinkite maistą ir miegą. Sveikas maistas ir pakankamas miegas gali turėti įtakos hiperaktyviems vaikams. Stenkitės, kad jų dieta būtų subalansuota, ir užtikrinkite pakankamą poilsio laiką.

Stabilus emocinis palaikymas. Padėkite vaikui suvokti ir įvardinti jaučiamas emocijas ir mokykite, kaip su jomis išbūti, nusiraminti. Svarbu palaikyti ryšį, kad vaikas jaustųsi priimtas ir suprastas. 

Bendradarbiavimas su mokyklos bendruomene. Bendradarbiaukite su mokytojais, susidarykite planą, kaip padėti vaikui mokykloje. Bendradarbiavimas tarp šeimos ir mokyklos gali ženkliai pagerinti aktyvaus vaiko mokymosi rezultatus. 

Streso valdymo technikos: Mokykite vaiką įvairių streso valdymo technikų, tokių kaip kvėpavimo pratimai, mindfulness, kurios padėtų jiems ramiau reaguoti į stresą ar kylančias emocijas.

Supratimas ir kantrybė. Svarbiausia – turėti supratimo ir kantrybės. Hiperaktyvūs vaikai dažnai reikalauja daugiau dėmesio ir tėvų pastangų, todėl svarbu būti kantriems ir palaikyti. 

Konsultuokitės su specialistais. Aktyvus ir hyperaktyvus vaikas yra du skirtingi dalykai. Ne kiekvienas aktyvus vaikas yra hyperaktyvus, todėl pirmiausia patariama kreiptis į specialistus, kurie padėtų įvertinti esamą situaciją. Tam gali padėti vaikų psichologai, psichiatrai. 

Kiekvienas vaikas unikalus, todėl svarbu ieškoti individualių sprendimų, atsižvelgiant į jų poreikius ir charakterį. Jeigu nerandate išeičių ir, atrodo, niekas neveikia, visada galite pasikonsultuoti su specialistais ir atrasti naujų pagalbos būdų. Nėra vieno universalaus patarimo, kuris padėtų visiems vaikams, todėl svarbu pajausti, ko reikia būtent jūsų vaikui.